torsdag 18 september 2014

Kapitel tolv...

Kapitel tolv, i vilket Cola får ström i näsan och vittrar älg.

Vi börjar alltså dagen med att promenera ner genom hagarna och beskåda det nylagade stängslet. Jag övertalar henne att nosa på tråden och hon får en ordentlig stöt och ryggar baklänges. Jag frågar henne om hon vill nosa på nåt mer ställe? Men det har hon ingen lust med, säger hon, så vi går upp till stallet och skrapar bort lite styngflugeägg, tvättar och smörjer höger kotled och ryktar och sadlar.
Sedan tar vi oss en stund i paddocken som omväxling. Vi snirklar oss fram mellan alla hinder som står uppställda där och det går alldeles utmärkt. Vi håller bara på gissningsvis tjugo minuter eller så - det blir lite lösgörande i bägge varven och på volterna, serpentiner och öppna och sluta. Sedan travar vi en stund i bägge varv också, tills hon börjar slappna av och sänka sig något även där. Då blir det lite galopp.
Det är inga problem att fatta själva galoppen, men hon tycker det är lite jobbigt att hålla igång den. Det kan vara en kombination av att hon dels inte orkar bära sig riktigt ännu, och att hon kanske är en aning öm efter vår varannandagsträning med den nya sadeln. Hon vill helst bara ge det en långsida, sedan bryter hon av och kickar lite försiktigt bakut när jag vill gå på henne igen. Men till slut blir det i alla fall ett varv i galopp åt bägge håll.


Sedan skrittar vi ut på en liten kort skogstur som belöning för gott arbete. Men det är väldigt läskigt att ta sig igenom den första stigen efter stallet och det prasslar och låter i skogen till vänster om oss. När vi sedan möter herr F. som kommer på cykel, säger han att han nyss sett en hel flock älgar som gått över där och upp i skogen på den sidan. Jag sjunger då en falsk trudelutt för älgarna och säger till Cola att då vågar de aldrig sig fram mot oss!

Strax innan stallet sitter jag av och det blir lite fotografering igen. Vill ju visa det nya tränset! Hon är så duktig med att stå stilla medan jag tar kort. :-)




Nu får vi se hur det går, för nu går hon tillsammans med Roy och Pompe igen, dvs hon har också tillgång till hage nr två, där det finns lite gräs kvar att beta. Jag drar med henne ner till stänglet en gång till och visar henne att det är STÄNGT mellan hage två och tre!! Ström i tråden! Förstår du det nu? Vill du känna igen? Lovar du att inte ta sats och spränga den?

En liten bild från gårdagens stallmöte i kvällssolen, där undertecknad alltså tog fotot. :-)



Inga kommentarer :

Skicka en kommentar